faed114df75f3fe1db8dad682d34df92.jpg
553632e092e337ce4a79459e1af52370.jpg
14ea22aecd43fc81e435e28f8a84336f.jpg
1efc72c25a01187af647c6382a96ea8a.jpg
58466d25d3059e5f2971040a1f901360.jpg
f3c999dd35657dd0643a535b323c90e8.jpg
e9bab15fea4d12ba2c441452f8f63e0d.jpg
ec9344f6170347d0d5e140adc23fbcc9.jpg
61a2bc80cef3eea5bbda19d8539bdccc.jpg
a4a9ccb6f8c17a00888c8b4583a48d36.jpg
faed114df75f3fe1db8dad682d34df92.jpg
553632e092e337ce4a79459e1af52370.jpg
14ea22aecd43fc81e435e28f8a84336f.jpg
1efc72c25a01187af647c6382a96ea8a.jpg
58466d25d3059e5f2971040a1f901360.jpg
f3c999dd35657dd0643a535b323c90e8.jpg
e9bab15fea4d12ba2c441452f8f63e0d.jpg
ec9344f6170347d0d5e140adc23fbcc9.jpg
61a2bc80cef3eea5bbda19d8539bdccc.jpg
a4a9ccb6f8c17a00888c8b4583a48d36.jpg

Zinc Terrace

Builder: Steele Associates Construction Architect: TFAD Pty Ltd

 

No stone was left unturned in a complete renovation of this Victorian terrace. Our scope included restoration of the original sandstone basement, a bold zinc-clad addition, new kitchen and bathrooms, a detailed 3-storey staircase, a succulent roof garden, and a two metre high solid sandstone garden wall. And all that with bugger all storage space and 2 hour parking!

The TFAD design blends texture and detail to create a retro-Victorian Aesthetic which sets this project apart from the average terrace renovation.

Hand-excavation of the rear yard to a depth of 1.8m directly adjacent to the neighbouring three story lime mortar brick terrace took skill and precision, as did installing the large steel beams across the back garden from which to cantilever the new addition.

We restored original sections of the staircase and took templates of intricate ornamentation which we re-created in the new sections to blend perfectly with the old.

Large blocks of sandstone from the site were hewn into a rear garden wall with neat-fitting joints. The sandstone basement walls were cleaned, repointed, and damaged sections replaced.

Steel windows were meticulously detailed in with the soft zinc standing seam cladding which forms a parapet over a torch-on membrane roof forming the base to an established cactus garden giving a foreground to the striking city views.

The space-efficient kitchen needed to work hard to fulfil its role as an entertaining hub for a busy working couple. The V-grooved door panels were intricately set out to full board widths for perfect proportioning. Stone surrounds were fastidiously detailed to achieve the right relationship to joinery pieces.

The fine steel windows were finished flush with walls, and stone frames meet the ceiling directly to give a clean, crisp finish without the need for trimming pieces.

Black-grouted white splashback tiles compliment the hand-made feel of the kitchen, and called for good quality control to make the contrasting tile joints read as consistent with close-up scrutiny.

Our clients were exacting in their specifications, calling up matching finishes to all exposed metal elements. This required us to fit off the plumbing, and then dismantle the finished product so pipes, traps and fittings could be sent away for custom coating to compliment the selected tapware. Mirrored joinery was built in the wall recesses, and tiles carefully laid without trims directly finishing at fine steel window frames.

Special care was taken with waterproofing and substrate preparation where new structure met old building fabric to prevent future differential movement cracking finishes or causing waterproofing failure.

The black grout on white wall tiles left zero-tolerance for consistency and quality of grout joints. The result is pure class.