0f715230bbc95b2ef3badc99a83b25a8.jpg
7825203028a5161d73b7bef4ecdee109.jpg
dc570f2c21f8a6806d60b3d7af2a70b2.jpg
484e08a9bc356340b62c3c58afd3707b.jpg
6a5b31ee3fecd5cc8d95d6f6d42e7699.jpg
38d9c88b06416d0ad44c6c76bf3b51bc.jpg
9404d87570d14b15a71f9760d0304bda.jpg
2307fc19632cf03b97b19bd8b4a78556.jpg
0f715230bbc95b2ef3badc99a83b25a8.jpg
7825203028a5161d73b7bef4ecdee109.jpg
dc570f2c21f8a6806d60b3d7af2a70b2.jpg
484e08a9bc356340b62c3c58afd3707b.jpg
6a5b31ee3fecd5cc8d95d6f6d42e7699.jpg
38d9c88b06416d0ad44c6c76bf3b51bc.jpg
9404d87570d14b15a71f9760d0304bda.jpg
2307fc19632cf03b97b19bd8b4a78556.jpg

Bronte View Apartment

Builder: Steele Associates Architect: Tribe Studio Architects

 

The brief called for a beachside bachelor-pad with a refined elegance. A new oxide-tinted concrete floor was laid throughout the entire apartment in a single pour due to the logistics involved in blocking the street to pump concrete up 6 stories. This required careful planning and skilled finishing to achieve our client’s specific requirements.

Installing the substantial steel beams was another significant challenge. We successfully managed an ‘eye-of-the-needle’ style operation by craning a heavy steel beam up from the street and feeding it through a small opening cut in the brick wall before fixing it in position.

Extensive detailed joinery throughout the apartment makes the most of the available space. Clever concealment of study, laundry, fridge, pantry and wine store behind four 100kg American Oak veneer sliding doors brings luxury to a space that would otherwise be cluttered. These doors, along with the cabinetry and new balcony doors were craned up the 6 stories, requiring precise packaging and handling to avoid damage.

Full height pivot and sliding doors to bedrooms left zero tolerance in finishing, as did integration of lighting and electrical boards into joinery.

Kitchen:
This kitchen uses innovative design to integrate seamlessly into the living space of the apartment. The construction and proportions of the island bench evoke a generous country house rather than a pokey city pad. Mitred drawers and finely carved Carrara marble benches sit on solid oak table legs.

Relocating plumbing and bringing the space up to fire and access codes without compromising the flow of design called for a hawk eye over trades to coordinate every detail. 

Bathroom:
Achieving a high-quality finish whilst modifying a tight existing bathroom with out of plumb, out of square walls and questionable plumbing was a challenge, especially when a concrete pour 6 stories up off a busy, narrow street was involved.

We got the linear drain on site and set the channel in place before the pour. We set the ‘tile insert’ middle strips aside, and concreted them in as part of the pour, burnishing them by hand to achieve a matching finish.

Upon completion, the owner found the floor flooded when he used the shower. We investigated and found that because the existing waste was at the opposite end of the bathroom (and being a 6th floor apartment, it was all we had to work with); the volume of water from the shower had to run the length of the linear drain to reach the waste. Because the sectional capacity of the drain was vastly reduced with the insert piece, it wasn’t adequate to move the water fast enough. Of course we would have located the waste directly under the shower if we’d had the choice! The solution we came up with was to cut away the insert support legs and replace them with smaller stainless steel pins to reduce interruption of the flow. Luckily, this did the trick because the next stage would have been to get rid of our prized burnished concrete drain inserts in favour of boring old stainless steel grates…